Automatyczne tłumaczenia (wspierane przez Powered by Google):
Afrikaans Albanian Arabski Belarusian Bułgarski Catalan Chinese Croatian Czeski Danish Dutch Angielski Estonian Filipino Finnish French Galician Niemiecki Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Taiwanese Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh Yiddish

Wróć  

O NLP Czym jest NLP, literatura, geneza, informacje.

Czym dla Ciebie jest rozwój osobisty?

Hej! :)

Tyle przeglądniętych tematów - wygląda na to, że naprawdę podoba Ci się nasze forum :) Nadal nie masz swojego konta? Czemu by nie poświęcić chwilki żeby zarejestrować się całkowicie za darmo? Jako użytkownik dostajesz dostęp do większej części forum, możesz wysyłać własne wiadomości, nawiązać ciekawe znajomości z ludźmi mającymi podobne zainteresowania i odnieść jeszcze wiele innych korzyści. Zarejestruj się teraz!

Już masz swoje konto? Zaloguj się, żeby znikła ta wiadomość.

Odpowiedz: Czym dla Ciebie jest rozwój osobisty?, O NLP

LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
Stary 23-03-2009, 15:02   #1 (permalink)
Michał Podbielski

Awatar NLP-er
Domyślnie Czym dla Ciebie jest rozwój osobisty?

Rozwój osobisty jest bardzo ważnym filarem NLP. Techniki, strategie, modelowanie - sposoby na wspaniałą metamorfozę i rozwój własnych umiejętności.

Ten wątek jest miejscem na rozstrzygnięcie konkursu w którym możesz wygrać egzemplarz książki "NLP - EWOLUCJA. Przejdź kolejny etap rozwoju od człowieka myślącego do człowieka szczęśliwego" autorstwa Michała Podbielskiego (tak to moja książeczka .

Konkurs jest otwarty dla każdego i wszystko co trzeba zrobić aby wziąć w nim udział to napisać czym dla Ciebie jest rozwój osobisty.

A zatem zapraszam do miłej zabawy i w konkursie dla każdego

Ostatnio edytowane przez NLP-er : 23-03-2009 - 15:25
NLP-er jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 23-03-2009, 21:17   #2 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar disses
Brak Awatara

Domyślnie czym jest rozwój?

Czym jest dla mnie rozwój osobisty.... Właściwie mógłbym tu opisać całą swoją historię. Jednak nie zrobię tego. Opiszę jak ja zacząłem postrzegać rozwój osobisty. Niedawno stuknęło mi 19 lat. Jestem raczej z osiedla, gdzie "moje ziomy to alkoholicy, dilerzy i ćpuny". Sam podchodziłem, a właściwie nadal chyba należę do pierwszej z tych kategorii. Wiem, że pisząc pierwszy post będę niejako wyznacznikiem kryterium poziomu dyskusji. Jednak mniejsza z tym. Chcę powiedzieć, że u mnie świadomy rozwój rozpoczął się około 2 miesięcy temu, gdy poszedłem na pewne warsztaty pt. "Naucz się się myśleć" czy coś w tym stylu. To był bodziec! Choć nie uczyli mnie tam niewiadomo czego, to gość który to prowadził stał się dla mnie niejako autorytetem. Niby nie robił nic szczególnego (tak jak ja), ale jednak był lata świetlne przede mną w rozwoju. Udowodnił mi, że można być "ziomkiem" z osiedla i jednocześnie ogarniać życie w sposób właściwy. Od tamtej pory zacząłem interesować się NLP o czym również usłyszałem pierwszy raz na kursie. Moja przygoda (choć krótka jak dotąd) trwa nadal. Pierwszy raz w życiu zrozumiałem, że problemy można zamienić na wyzwania, krytykę - na informację zwrotną, kompleksy - na zalety. Ogarnąłem, że mogę zmieniać świat, zaczynając od siebie. I powiem tak - choć rozwinięcie skrótu NLP wygląda niezrozumiale i może odstraszać, to tak naprawdę jest ono czymś, dzięki czemu lepiej pojmuje się świat. Jeżeli spojrzysz na świat inaczej niż dotąd, zobaczysz jak wiele zostało do odkrycia przez Ciebie. Zobacz ile rzeczy jest, których jeszcze nie wiesz. I jestem pewny, że jeżeli czytasz ten post czekając na sugestię ode mnie co zrobiłem, aby zdobyć wolę, by się rozwijać nie odpowiem Ci. Każdy jest inny. Mnie zmotywowało to, że nie raz pijąc browar zauważałem, że starsi ode mnie wiedzą sporo - wynikało to z ich wieku. Ale teraz role się odwracają. Ja - rówieśnik 19latek - jestem wyżej potencjałem niż moi kumple. Ale nie robie tego po to. Z czasem zdasz sobie sprawę jak wielką moc ma świadoma inteligencja. Kiedyś zdasz sobie sprawę z tego, że wyprzedzili Cię inni. Tak więc podsumowując rozwój osobisty to dla mnie tylko jeden wielki ogólnik. Bo niezależnie od tego czy czytasz książki które Cie interesują, czy oglądasz programy edukacyjne, czy tak jak ja zajarasz się programowaniem umysłu słowami - to wszystko wyjdzie na plus. Ja określiłem się juz i wiem że NLP pomoże mi w życiu. Spróbuj wybiec trochę myślami naprzód i odpowiedz sobie czy mogłoby pomóc i Tobie? Rozwój osobisty jest szerokim pojęciem. Zacznij od jednego małego szczegółu i brnij po jego rozgałęzieniach. To będzie zalążek tego co chciałbyś robić. Zreszta na pewno chciałbyś kiedyś powiedzieć do kogoś gdy ktoś bedzie chciał sprowadzić cie na ziemię (cytat znany na tym forum): "człowieku, moja ziemia jest ponad twoimi szczytami". Czy to nie ekstra? Pozdrawiam.
disses jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 23-03-2009, 23:30   #3 (permalink)
Honorowo Praktyk NLP

Awatar Wiewiór
Brak Awatara

Domyślnie Odp: Czym dla Ciebie jest rozwój osobisty?

Na ten moment (pewnie będzie to się u mnie zmieniało):

1. Uczeniem się cały czas nowych rzeczy
2. Podejmowaniem wyzwań
3. Pokonywaniem słabości, ale nie przez walkę z nimi, tylko przez znajdywanie "pokojowych" rozwiązań
4. Poszerzaniem swojego modelu świata
5. Otwieraniem się na coraz nowsze możliwości
6. Zmienianiem swojego charakteru na lepszy
7. Dążeniem do życia w zgodzie z samym sobą i osiągnięcia spokoju wewnętrznego
Uczeniem się na własnych błędach
9. Ciągłym praktykowaniem
10. Uczeniem się jak pomagać innym, ale nigdy na siłę
11. Znajdywaniem nowych wartości i lepszych rozwiązań
12. Dobrą zabawą
Wiewiór jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 26-03-2009, 10:10   #4 (permalink)
Moderator Hipnozy (Honorowo Master NLP)

Awatar andrzej1234
Brak Awatara

Miasto: Bytom, piękne miasto...

Hmmm... Rozwój osobisty. Bez niego, byłbym pewnie gdzieś indziej. Może w lepszym miejscu? A może w gorszym? Gdybanie... Wciąż się rozwijam, szukam nowych rozwiązań, odpowiedzi, bo to one są paliwem do mojego wewnętrznego silnika, pozwalają mi iść dalej w świat, znajdować się w miejscach, o których kiedyś mogłem tylko przeczytać w książkach. Teraz mogę je poczuć, na własne oczy zobaczyć jak wyglądają, jak funkcjonują.
Myślę, że edukowanie się, jest najlepszą drogą do rozwoju. Ale czy jedyną? Wciąż trzeba szukać swojej ścieżki którą będziemy podążać. Pewnie spotkamy wiele zakrętów, ale w końcu bez decyzji, utknęlibyśmy w martwym punkcie, zniknęlibyśmy w natłoku nowych problemów, których nie moglibyśmy rozwiązać. Tak ja postrzegam rozwój osobisty. To szukanie siebie w świecie.
andrzej1234 jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 13-04-2009, 14:25   #5 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar Barczi87
Brak Awatara

Uśmiech :)

Dla mnie rozwój osobisty jest odkrywaniem siebie.Uważam tak ponieważ rozwijając swoją osobowość poszerzam swoje możliwości rozumienia świata oraz innych ludzi co dodatkowo sprawia mi satysfakcje.
Barczi87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 21-04-2009, 10:22   #6 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar Asiek
Brak Awatara

Mój rozwój osobisty to nic innego jak ciągła walka z moimi słabościami i przesuwanie coraz to dalej mojej linii horyzontu poznawczego.Myślę , że w tym mieści się mój cały rozwój który dokonuje się każdego dnia.

Pozdrawiam Wszystkich uczetników Akademii Zarządzania!
Asiek jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 23-04-2009, 20:29   #7 (permalink)
Moderator Gazeta: Dobre Wiadomości (Honorowo Praktyk NLP)

Awatar wildcat

Miasto: Dzika dżungla ;)

Mój rozwój osobisty to każda myśl, czyn, wizualizacja,uśmiech, dotyk, uczucie, nowa informacja, umiejętność, każdy dzień, godzina, minuta, sekunda które w najmniejszym nawet stopniu przyczyniają się do tego,że wiem, potrafię więcej, a przede wszystkim,że co raz lepiej wychodzi mi bycie szczęśliwą nawet, kiedy wszystko dzieje się jak na złość, kiedy spadam z deszczu pod rynnę i potrafię odnaleźć w tym dobre strony, które uświadamiają mi ważne rzeczy, uczą mnie.
Rozwijam się wtedy, kiedy jestem świadoma tego wszystkiego co mnie spotyka, w taki sposób,że wyciągam z tego wnioski, a to czego się nauczę stosuję w życiu. Każdy mój uśmiech,zwłaszcza taki kiedy jednocześnie śmieją się oczy, jest moim rozwojem, bo czyni mnie szczęśliwą.
Dążenie do celów i marzeń, realizowanie ich i pamiętanie jak najwięcej pozytywnych rzeczy. Ciągłe dążenie do realizacji, mimo niepowodzeń, nie poddawanie się.

Tak na prawdę każda zmiana, informacja, wydarzenie jest rozwojem osobistym, bo każdy kto potrafi logicznie myśleć posiada zdolność uczenia się, nawet mimowolnego, dzięki któremu w każdej sekundzie przyswaja nowe informacje, a więc rozwija się
wildcat jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 24-04-2009, 09:42   #8 (permalink)
Tom
Zainteresowany NLP

Awatar Tom
Brak Awatara

Domyślnie Czym dla Ciebie jest rozwój osobisty?

Rozwój osobisty to zmiana, ruch, adaptacja do zmieniającego się otoczenia. Tak po prostu. Zmieniamy się, wiec żyjemy.

Każda zmiana. Bo każda nas gdzieś w końcu prowadzi, otwiera jakieś nowe drzi, o których otworzeniu wczesniej nie tylko moglibyśmy nie pomyślec, ale których istnienia może wcale nie podejrzewaliśmy.

Każda zmiana, bez wartościowania, lepsza czy gorsza. Bo jak porównać, jak wskazać, na przykład, czy lepsze są zmiany w ramch kariery, naszego codziennego szczurzego wyścigu, czy może lepsza w wersji "antykarierowej"? Wartosciować możemy tylko w ramach samych siebie.

Każda zmiana, nawet nieplanowana - większość spraw i rzeczy, które w swoim życiu postrzegam jako wielkie, zaczęło się od przypadku - spotkania, spóźnienia, pojawienia się gdzieś za wcześnie. Dopiero potem rodziły się z tgo planowane działania (vide: dwuletni wyjazd do Niemiec z dniana dzień, spóźnienie się kiedyś na egzamin na medycynę, pierwszy rejs morski o którym zdecydowałem w 10 minut...).

Każda zmiana, tak wychodząca z krótkiego impulsu, jak i taka, do której dochodzimy latami.

Każda zmiana, a czasem nawet pozorny brak zmiany - zatrzymanie się w codziennym biegu, "posufitowanie" przez jakiś czas i przemyślenie sensu, to też zmiana.

Wszystko to na swój sposób jest rozwojem. Od nas tylko zależy, jak to sobie na własne potrzeby uzasadnimy i dokąd nas to pcha.

Tom jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 25-04-2009, 20:42   #9 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar nicko13
Brak Awatara

Rozwój osobisty pozwala zamienić "czemu tak" na "czemu nie"

Teraz tu zastosuje mocną perswazje uwaga!
Dajcie mi tą książke xD
nicko13 jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 04-05-2009, 14:32   #10 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar kamila12
Brak Awatara

Dla mnie rozwój osobisty to najważniejsza rzecz w naszym życiu. Dzięki niemu możemy ciągle się rozwijać, poznawać świat, nawiązywać nowe znajomości. Powinniśmy więc dołożyć wszelkich starań, by nasz rozwój osobisty był czymś wyjątkowym, inny niż pozostałych ludzi.
kamila12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Odpowiedz

Nawigacja
Wróć   simple-NLP.pl darmowe forum o NLP > Poligon NLP-era > O NLP

Tagi
emocje, ewolucja, konkurs, książki, metafora, modelowanie, nagrody, nlp, rozwój, rozwój osobisty, sklep, strategie, techniki, uczucia, uwaga

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania