Automatyczne tłumaczenia (wspierane przez Powered by Google):
Afrikaans Albanian Arabski Belarusian Bułgarski Catalan Chinese Croatian Czeski Danish Dutch Angielski Estonian Filipino Finnish French Galician Niemiecki Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Taiwanese Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh Yiddish

Wróć  

Hipnoza Odkryj ciekawy i pasjonujący świat hipnozy.

Witam

Odpowiedz: Witam, Hipnoza

LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
Stary 22-01-2010, 16:57   #1 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar yabo0l

Pytanie Witam

Trafiłam na to forum przez książkę "potęga podświadomości", szukałam opinii o mocy podświadomości, hipnozy itd. na różnych forach, wczoraj przypadkiem weszłam na to i jeden post mnie zaintrygował.. mam kilka pytań co do hipnozy itd. widzę że są tu specjaliści i liczę, że któryś z Was będzie tak miły i odpisze
Post na który trafiłam był o autohipnozie, amnezji i rozmawianiu z własną podświadomością, a to pytania, które nastawiają mnie trochę depresyjnie do życia od wczoraj:
- mój mózg wywnioskował z tego wszystkiego, że każdy człowiek to tak naprawdę "czarna masa" z której można ulepić co tylko się zechce.. i tu mam pytanie czy tak jest naprawdę, czy np ja mając zdolności plastyczne, mogę zrobić jakieś "czary-mary" i stać się nagle wybitnym chemikiem ?
-czy mogę spowodować za pomocą podświadomości itd. spotkanie z jakimś człowiekiem tzn. np. straciłam kontakt ze starym przyjacielem i chciałabym się spotkać, wyjaśnić kilka spraw, to czy mogę sprawić, że ten przyjaciel poczuje też taką chęć, i np. on mnie znajdzie, tzn ja nic nie zrobię a osiągnę to czego chcę.. czy moge co najwyżej tak pozmieniać się w środku, że nastawię się do tego pozytywnie i pozbędę wszystkich oporów, ja zrobię pierwszy krok ??

Liczę na odpowiedź bo mam jeszcze kilka pytań a szczególnie tego typu, że mam wrażenie, że książka "potęga podświadomości" kłóci się z autohipnozą ... nie wiem może ktoś kto się na tym naprawdę zna mógłby napisać co w ogóle sądzi o tej książce ?
będzie mi miło jeśli dostanę odpowiedź
yabo0l jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Stary 22-01-2010, 18:06   #2 (permalink)
Moderator Hipnozy (Honorowo Master NLP)

Awatar andrzej1234
Brak Awatara

Miasto: Bytom, piękne miasto...
Domyślnie Odp: Witam

Witaj. Na tym forum zawsze się znajdzie osoba chętna do pomocy
Cytat:
mój mózg wywnioskował z tego wszystkiego, że każdy człowiek to tak naprawdę "czarna masa" z której można ulepić co tylko się zechce
Haha fajnie ujęte Myślę że masz rację

Cytat:
czy np ja mając zdolności plastyczne, mogę zrobić jakieś "czary-mary" i stać się nagle wybitnym chemikiem ?
Wszystko czego potrzebujemy do zrobienia "czary mary" mamy w głowie. Trzeba tylko odpowiednio zmobilizować nasze narzędzie pracy (czyt. mózg) do poszukiwania nowych możliwości I tak na przykład możesz z artystki stać się artystko chemiczką No i wiesz, nie będzie to wyglądało tak że powiesz "czary mary chcę być chemiczką" Myślę że w tym byłaby pomocna autohipnoza i wolne wieczorki przed snem

Cytat:
czy mogę sprawić, że ten przyjaciel poczuje też taką chęć, i np. on mnie znajdzie, tzn ja nic nie zrobię a osiągnę to czego chcę
To jest trochę tak jak z maszynami. Czy kiedy zbudujesz jeden zegar, to będzie on miał wpływ na każdy inny zegar na świecie? Kazdy ma swój mechanizm, który został odpowiednio nastawiony i działają niezależnie od siebie
Cytat:
tak pozmieniać się w środku, że nastawię się do tego pozytywnie i pozbędę wszystkich oporów, ja zrobię pierwszy krok ??
Dokładnie tak Chyba że użyjesz perswazji...

Czytałem potęgę podświadomości, ale nie bardzo pamiętam o czym to dokładnie było i nie chcę Cię wprowadzać w błąd, jednak nie przypominam sobie jakichś szczególnych fragmentów które kłóciłyby się z autohipnozą. Może masz jakieś cytaty które zapadły Ci w pamięć, wywołały wątpliwości?

Tylu użytkowników uznało wiadomość za pomocną: 1.
Stary 22-01-2010, 23:12   #3 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar yabo0l

dziękuję za odpowiedź
już miałam wysłać wiadomość i mnie wylogowało

spróbuję jeszcze raz ...

nie wiem czy mogę podać tu dokładne cytaty z książki ale ogólnie (przynajmniej ja tak to interpretuję) autor sugeruje, że wystarczy pozytywnie myśleć i wyobrażać sobie wymarzony cel, nie mówi za dużo o pracy nad sobą, tylko, że wystarczy mieć wiarę, odmawiać "modły" i wyobrażać sobie często nasz cel, a podświadomość wszystko załatwi sama, a jeśli chodzi o autohipnozę, to wydaje mi się, że chodzi w niej o pracę nad samym sobą, nad wadami itd., raczej o samo udoskonalanie się, żeby ulepszyć swoje życie.

I jeśli chodzi o "czarną masę", to czy to znaczy, że można by teoretycznie wszystkich ludzi zaprogramować i pozmieniać tak, żeby byli klonami ? tzn mieli takie same charaktery, uzdolnienia, pasje ?
to dołujące, jak się dłużej nad tym zastanowić ..

i mam jeszcze pytanie - siłą podświadomości nie możemy sprawić żadnego oddziaływania na drugiego człowieka ?

i jeżeli można rozmawiać z podświadomością to czym ona naprawdę jest ? naszym prawdziwym "ja" czy nawykami i przyzwyczajeniami, które można pozmieniać, czy jakąś medżik siłą, która potrafi zdziałać cuda, czy może zupełnie czymś innym?

jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moimi wątpliwościami

Stary 23-01-2010, 10:11   #4 (permalink)

Awatar andrzej1234
Brak Awatara

Cytat:
autor sugeruje, że wystarczy pozytywnie myśleć i wyobrażać sobie wymarzony cel, nie mówi za dużo o pracy nad sobą, tylko, że wystarczy mieć wiarę, odmawiać "modły" i wyobrażać sobie często nasz cel, a podświadomość wszystko załatwi sama
Brzmi jak autopilot, zajrzyj tu: Instalacja autopilota (planowanie przyszłości)

Cytat:
I jeśli chodzi o "czarną masę", to czy to znaczy, że można by teoretycznie wszystkich ludzi zaprogramować i pozmieniać tak, żeby byli klonami ? tzn mieli takie same charaktery, uzdolnienia, pasje ?
Moim zdaniem nie byłoby to możliwe, ponieważ to jacy jesteśmy kształtuje otoczenie i oczywiście my sami. Mimo, że możemy znajdować się w tym samym miejscu, każdy z nas widzi świat inaczej i choćbyśmy nie wiem jak się starali, to nigdy nie będziemy myślieć tak jak inny człowiek, bo poprostu nie wiemy jak myślą inni
Według NLP, każdy ma swoją mapę rzeczywistości, czyli sposób postrzegania świata, a tych map jest tyle ile ludzi. Nie byłoby więc wg mnie możliwe "zakreślenie" dla każdego tego samego obrazu rzeczywistości.

Cytat:
siłą podświadomości nie możemy sprawić żadnego oddziaływania na drugiego człowieka ?
Jeśli chodzi Ci o oddziaływanie typu "Chcę żeby ta osoba zmieniła swój charakter" ale nic nie robisz w tej kwestii i tylko patrzysz jej w oczy z nadzieją na zmianę, to nie bardzo Musisz wykonać odpowiednie działania Podświadomość jest tylko i wyłącznie w Twojej głowie. "Podświadomość" brzmi bardzo... niesamowicie. Ale jeśli zastąpisz to słowo jego drugim odpowiednikiem -"nieświadomość", zmienia się całkowicie pogląd na ten temat ;]

Cytat:
i jeżeli można rozmawiać z podświadomością to czym ona naprawdę jest ? naszym prawdziwym "ja" czy nawykami i przyzwyczajeniami, które można pozmieniać, czy jakąś medżik siłą, która potrafi zdziałać cuda,
Można rozmawiać z podświadomością, np w hipnozie To jesteś Ty, to Twoje wspomnienia głęboko zakorzenione w pamięci, Twoje odruchy, mimowolne zachowania, myśli i w końcu centrum dowodzenia Twoim organizmem. Bo przecież nie świadomie decydujesz o tym, ile takiego a takiego hormonu wyrzucić do organizmu, albo ile uderzeń na sekundę musi wykonać Twoje serce. Zwariowała byś I właśnie dlatego mamy nieświadomość, zeby odwalała za nas brudną robotę

I oczywiście że jest medżik siłą! Możemy dzięki sile podświadomości sami się uzdrawiać, zmieniać zachowania, humory, znieczulać się... Jak inaczej nazwać te cuda? Magia

Cytat:
jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moimi wątpliwościami
a ja dziękuję za możliwość dyskusji

Stary 23-01-2010, 23:15   #5 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar yabo0l

ale jeśli chodzi o sterowanie zachowaniem jakiejś osoby bez manipulacji tzn np. chcę żeby ktos zrobił coś dla mnie ale chcę żeby zrobił to nie kontaktując się bezpośrednio ze mną, tzn jest możliwe żeby przesłać coś komuś telepatycznie? jakąś myśl itd ?

i czym jest tak ogólnie to NLP ? Mógłbyś napisać, czy najlepiej przeczytać jakąś książkę na ten temat ?

i chcę np. pozbyć się wiecznego pesymizmu i ciągłych męczących "ale" w mojej głowie, które pojawiają się "same" tzn. chcę móc w pełni kontrolować to co myślę i sobie wyobrażam, bo czasem to czym mnie męczy mózg potrafi doprowadzać do myśli samobójczych
mógłbyś mi w związku z tym zaproponować jakieś ćwiczenie czy coś w tym rodzaju, czy lepiej żebym przeczytała jakiś artykuł na ten temat ?

i mam jeszcze jedno pytanie nasza intuicja to jest to co sobie wcześniej wymyślimy w głowie, tzn urzeczywistnianie wyobrażeń, czy to jakiś 6 zmysł ? chodzi mi o to czy możemy sobie "wybrać" to co się stanie (coś takiego sugeruje potęga podświadomości), czy co najwyżej przeczuwać pewne sytuacje ?

Stary 24-01-2010, 15:42   #6 (permalink)

Awatar andrzej1234
Brak Awatara

Cytat:
ale jeśli chodzi o sterowanie zachowaniem jakiejś osoby bez manipulacji tzn np. chcę żeby ktos zrobił coś dla mnie ale chcę żeby zrobił to nie kontaktując się bezpośrednio ze mną, tzn jest możliwe żeby przesłać coś komuś telepatycznie? jakąś myśl itd ?
Co do telepatii i telekinezy jestem sceptycznie nastawiony Wątpię że tak się da, ale to tylko moje zdanie

Cytat:
i czym jest tak ogólnie to NLP ? Mógłbyś napisać, czy najlepiej przeczytać jakąś książkę na ten temat ?
Polecam poczytać ten wątek Nlp

Cytat:
chcę np. pozbyć się wiecznego pesymizmu i ciągłych męczących "ale" w mojej głowie, które pojawiają się "same" tzn. chcę móc w pełni kontrolować to co myślę i sobie wyobrażam, bo czasem to czym mnie męczy mózg potrafi doprowadzać do myśli samobójczych
mógłbyś mi w związku z tym zaproponować jakieś ćwiczenie czy coś w tym rodzaju, czy lepiej żebym przeczytała jakiś artykuł na ten temat ?
Kiedy mnie dręczą myśli pesymistyczne, zazwyczaj sięgam po autohipnozę. Np. Jeśli myślę że coś się nie uda, siadam na fotelu i wyobrażam sobie to zdarzenie ale takie jakie bym chciał zeby było. Obraz musi być kolorowy, wielki musisz tam być i czuć wszyt6ko co się dzieje wokół ciebie. Ten sposób daje mi niesamowitą motywację

2 rzeczą którą robię kiedy coś się zdarzyło i nie poszło po mojej myśli, to znajdywanie jakiegoś "ale" Np. Upadłem, złamałem nogę i nie mogę się z łóżka ruszać ale wkońcu odpocznę i się zrelaksuję

Cytat:
nasza intuicja to jest to co sobie wcześniej wymyślimy w głowie, tzn urzeczywistnianie wyobrażeń, czy to jakiś 6 zmysł ? chodzi mi o to czy możemy sobie "wybrać" to co się stanie (coś takiego sugeruje potęga podświadomości), czy co najwyżej przeczuwać pewne sytuacje ?
Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, każdy ją ma. Analizujemy jakąś sytuację podświadomie, i dostajemy informację zwrotną co się może stać (lub co chcemy żeby się stało). Takie planowanie

Np. Jak byłem mały, hodowałem w komórce na węgiel 2 wróble które nie umiały latać. Ciągle je wyciągałem na podwórko, karmiłem i bardzo się do nich przyzwyczaiłem. Kiedy położyłem się spać przyśniły mi się. Nagle zaczęły się rozmazywać, łączyć i powoli przybierały kaształt gołębia. Kiedy się obudziłem i wyszedłem na dwór, kilku kolegów przyniosło mi co? Gołębia nielota
Przepowiedziałem przyszłość? Oczywiście, bo jak nazwać takie zdarzenie? Hmm... może intuicją, pragnieniami i zbiegiem okoliczności
Widocznie bardzo chciałem żeby wróbelki miały towarzystwo, nie nudziły się i żeby ktoś większy mógł je obronić

Stary 24-01-2010, 20:42   #7 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar yabo0l

fajna historyjka

a mam prywatne pytanie - z tego co czytam to dałabym Ci co najmniej 20-pare lat, a na profilu pisze, że masz 17... mógłbyś napisać ile masz naprawdę lat ?

Stary 25-01-2010, 16:53   #8 (permalink)

Awatar andrzej1234
Brak Awatara

Historyjka jak najbardziej prawdziwa

Ach, nie postarzaj mnie ;] W tym roku będzie 18, ale póki co 17 lat

---------- Wiadomość dodana o 19:53 ---------- Poprzednia wiadomość była o 19:48 ----------

Ale właśnie to mi się w internecie podoba- mogę być taki jaki chcę być, bo prawdziwe życie często mi na to nie pozwala

Stary 26-01-2010, 10:57   #9 (permalink)
Zainteresowany NLP

Awatar yabo0l

jedna z wielu zalet internetu.. "postarzenie" było w jak najbardziej pozytywnym sensie, miałam na myśli, że jesteś dojrzały ,a nie że gadasz jak 50-latek żadnych złych intencji pytanie ze zwykłej ciekawości ; ]

mam kolejne pytanie (mam nadzieję, że Cię nie zamęczę) - uważasz, że sny mają jakiekolwiek znaczenie? chodzi mi o sny, gdy przed zaśnięciem nie zadawaliśmy podświadomości żadnych pytań, a w ciągu dnia nie dręczyło nas żadne pytanie czy problem, czy taki zwykły sen, np. człowieka, który załóżmy w ogóle nie wie co to podświadomość itd., nie zajmuje się tym, czy to co przyśni się takiemu człowiekowi może mieć prawdziwe tłumaczenie (wszystkie senniki itd) ? śni mu się np że lata, goni go jakiś ptak i nie może uciec, to w senniku przeczytamy, że zaraz umrze on albo ktoś z jego rodziny, gdy poszukamy w innym senniku to wyjdzie na to że będzie bogaty i szczęśliwie zakochany.. i czy w ogóle sny powinno się interpretować w takim sensie ? czy zastanowić się, (ten przykładowy człowiek) może widział dziś w tv takiego samego ptaka, ptak zapadł mu w pamięć i to dlatego przyśnił mu się ten ptak, nie inny, a że ptak lata (a przy okazji chyba każdy człowiek chciałby móc latać), to ten człowiek też sobie polatał w śnie i to całe wytłumaczenie ??

Stary 26-01-2010, 14:02   #10 (permalink)

Awatar andrzej1234
Brak Awatara

Cytat:
mam kolejne pytanie (mam nadzieję, że Cię nie zamęczę)
Nie byłoby mnie tu gdybym nie chciał odpowiadać na pytania

Cytat:
uważasz, że sny mają jakiekolwiek znaczenie?
Według mnie, sny to poprostu wizualizacje mózgu, nasze pragnienia i fobie. Jak najbardziej mogą mieć jakieś znaczenia, ale nie zaczynają się one (te znaczenia) od "Czeka Cię...", "Umrzesz za...", "Będziesz miał..." ale od "Chciałbym...", "Boję się...", "Marzę o...".

Cytat:
(wszystkie senniki itd)
W sennikach według mnie działa sugestia, podświadome wykonywanie jakichś czynności, które zostały nam zasugerowane po jego przeczytaniu To samo tyczy się horoskopów i przepowiedni

Cytat:
może widział dziś w tv takiego samego ptaka, ptak zapadł mu w pamięć i to dlatego przyśnił mu się ten ptak, nie inny, a że ptak lata (a przy okazji chyba każdy człowiek chciałby móc latać), to ten człowiek też sobie polatał w śnie i to całe wytłumaczenie ??
Dokładnie tak. Ten przykładowy człowiek nie musiał nawet świadomie zuważyć istnienia tego ptaka. Nasz wzrok wyłapuje więcej niż nam się wydaje Co do tego, to widziałem w telewizji doświadczenie, gdzie ludzie podczas hipnozy opisywali jakieś wydarzenie które zainscenizowali właściciele programu. Najciekawsze było to, że mówili o wiele więcej szczegółów, niż kiedy nie byli poddani hipnozie, a to dowodzi, że świadomie nie jesteśmy w stanie wyłapać wszystkiego. W snach może mieć to później swoje odzwierciedlenie (Swoją drogą niedługo sam to sprawdzę)

Odpowiedz

Nawigacja
Wróć   simple-NLP.pl darmowe forum o NLP > Poligon NLP-era > Hipnoza

Tagi
amnezja, autohipnoza, autotrans, błąd, cele, hipnoza, książki, mózg, pamięć, perswazja, podświadomość, pytania, pytanie, trans, wpływ

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania